Wiesław Wróblewski

  • Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego









Żurek Bacy
Składniki:
• 1 kg kiełbasy śląskiej
• 1 kg kiełbasy białej
• 1 kg żeberek wędzonych
• 1 kg boczku
• 6 - 8 jaj
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 0,5 l zakwasu ogórkowego
• zielenina
• 1 śmietana 18%
• 0,25 kg mąki ziemniaczanej
• pieprz
• sól

Opis przygotowania:

W garnku z wodą gotujemy żeberka, tak długo, aż będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do żeberek. Zasmażamy białą i śląską kiełbasę pokrojoną w plastry i dodajemy do żurku. Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas z ogórków kiszonych. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do żurku na koniec gotowania. Od 6 do 8 jaj (wcześniej ugotowanych i pokrojonych na ćwiartki) wrzucamy do żurku, następnie przyprawiamy do smaku przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Żurek ozdabiamy dużą ilością zieleniny.













Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach.

Fiodor Dostojewski