Jacek Szczupał


Dyrektor Aioli Prodac
j.szczupal@kucharz.pl













Kawa przypalanka
- Cukier,
- wódka,
- bita śmietana

Kawę zaparzyć, cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę. Uzupełnić kawą i podawać z bita śmietana.





Kawa Rosyjska

- 4 łyżki wódki
- 4 łyżeczki cukru
- 1/4 l kawy

Jej nazwa wzięła się z stąd, że do jej przyrządzenia potrzebna jest rosyjska wódka. Ugotować 1/4 l kawy, posłodzić cukrem. Doprowadzić do wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina, dodać wódkę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, rozlać do filiżanek.





Młodemu człowiekowi wydaje się, że pieniądze są potrzebne, a stary już to wie na pewno.

Oskar Wilde