Porady sposoby parzenia, rodzaje napojów kawowych


Bailey's coffee

Składniki:
• 45 ml Bailey's Irish Cream
• 150 ml mocnej, goracej kawy
• bita smietana

Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.




Irish Coffee

Składniki:
• 1 łyżka cukru
• 4 łyżki whisky
• 2 łyżki bitej śmietany

Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać goracą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą smietaną.




Cafe á la Pompadur (6 filiżanek)

Składniki:
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 1/8 l bitej smietany
• 1 l mocnej, goracej kawy
• cynamon
• gałka muszkatałowa

Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać goracą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.




Kawa á la Wenus

Składniki:
• ajerkoniak - 1/2 filiżanki lub wg uznania
• goździk
• żółtko
• cukier
• gorąca kawa
Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w polowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.




Kawa amarello

Składniki:
• mleko
• 75g likieru morelowego
• bita śmietana

Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej.




Kawa Amaretto

Składniki:
• 40 ml amaretto • 150 ml gorącej, mocnej kawy • bita śmietana Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.




Kawa curacao

Składniki:
• mleko
• czekolada
• 100 g likieru pomarańczowego/curacao
• bita śmietana


Jeśli stracisz pieniądze firmy, będę wyrozumiały, jeśli stracisz reputację, będę bezwzględny.

Warren Edward Buffett