KSIĄŻKI O KAWIE I NIE TYLKO



Andrzej Fiedoruk - "Kawa bez tajemnic"

Wydawnictwo: Kreator

Kontusz, szabelka i.. kawa - to Polacy pożyczyli z Orientu XVII wieku. Komu nalezy zawdzięczać odkryciekawy? Według legendy etiopskim mnichom, którzy na nocne modły parzyli napar z jej owoców. Jeszcze inne podanie głosi, że kawę wynalazły kozy, którym owoce kawowca "dodawały skrzydeł". Autor przedstawia wiele sposobów na parzenie kawy, założenie domowej "plantacji" Coffea Arabica. (opis wydawcy)




Anna Wojtowicz - "Kawowe przysmaki"
Wydawnictwo: Astrum
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 144

Mało kto potrafi się dziś obejść bez filiżanki małej czarnej codziennie. Kawa to napój - rzec by można jednoczący ludzi, łączący pokolenia. To przy kawie najlepiej się rozmawia, zwierza, planuje, czy nawet załatwia interesy. A ponieważ do kawy zawsze warto podać małe słodkie co nieco, autorka dzieli się wiedzą nie tylko na temat jej parzenia, ale przygotowywania rewelacyjnych wypieków do niej pasujacych. (opis wydawcy)




Caroline Darbonne - "Kawy świata"
Wydawnictwo: Twój Styl

Trudno nam wyobrazić sobie życie bez kawy. Ten szlachetny napój kryje jednak wiele tajemnic. Odkrywają je przed nami autorki, francuskie znawczynie kawy, które zapraszają nas do świata oszałamiających aromatów. Wędrując po kartach tej książki, odkryjemy historię kawy, jej pochodzenie, sposoby palenia i różnorodność smaków. (opis wydawcy)




David Liss - "Handlarz kawą"
Wydawnictwo: Sonia Draga
Rok wydania: 2005
Liczba stron: 376

Amsterdam, rok 1659. Na pierwszej w świecie giełdzie towarowej bogactwo można zyskać lub utracić w ułamku sekundy. Miguel Lienzo, przebiegły kupiec wywodzący się ze ściśle ze sobą powiązanej społeczności portugalskich Żydów, doskonale zna tę prawdę. Któregoś dnia, będąc obiektem zazdrości, traci wszystko przez nagłą zmianę na rynku cukru. Zubożały i upokorzony, żyjąc na łasce swojego młodszego brata, Miguel zrobiłby wszystko, by odmienić swój los. Dlatego też wchodzi w spółkę z Geertruid Damhuis, uwodzicielską Holenderką, która oferuje mu ostatnią szansę na sukces - śmiały plan podboju rynku europejskiego nowym zadziwiającym towarem zwanym kawą. (opis wydawcy)




Kordian Tarasiewicz - "Przygoda z kawą i herbatą"
Wydawnictwo: Veda
Rok wydania: 2000
Ilość stron: 203

W książce zostały przedstawione m.in. dzieje kawy i tradycja kawiarska w Polsce.




Leszek Rum - "Ilustrowany leksykon kawy"
Wydawnictwo: Kurpisz
Rok wydania: 2004
Liczba stron: 327

W tej publikacji Czytelnik znajdzie wiele faktów i zdarzeń związanych z wielowiekową historią kawy. Autor przybliża dzieje poznania najważniejszych gatunków, watki o kawę, jej przydatność, związane z nią legendy, sprzeczności i jej rzeczywistą wartość. W minionych epokach napój kawowy stał się natchnieniem poetów i rewolucjonistów, stanowił ?paliwo" dla filozofów i przyczynił się do wyzwolenia kobiet. Jego zalety opiewali poeci i kompozytorzy, o kawę walczyli piraci i szlachetnie urodzeni. Pierwsze ślady wykorzystywania ziaren kawy przez człowieka pochodzą jeszcze z paleolitu, z terenów dzisiejszej Etiopii i Sudanu. Już wtedy, koczownicze ludy wędrujące dolinami rzek, żywiły się wiśniami drzew kawowych. (opis wydawcy)




Regina Wierzejska, Mirosław Jarosz - "Kawa, herbata a zdrowie"
Wydawnictwo: Borgis
Rok wydania: 2004
Liczba stron: 68

Kawa i herbata są najpopularniejszymi napojami na świecie. Pijemy je o każdej porze dnia, w domu, w pracy, na spotkaniu towarzyskim. Jak jednak działa to na na nasze zdrowie? (opis wydawcy)




"KAWA - najlepsze przepisy. Napoje na gorąco i na zimno"
Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Rok wydania: 2007
Liczba stron: 96

Kawa na sto sposobów! Kilkadziesiąt przepisów przyrządzania kawy i napojów kawowych. Cappuccino, latte macchiatto. Espresso, kawa miętowa lub z alkoholem, kawa z lodami albo płonąca... Jeśli ktoś ze względow zdrowotnych woli nie pić kawy, lecz uwielnia jej smak i aromat, w drugiej części książki znajdzie przepisy na wypieki z dodatkiem kawy - drobne ciasta i ciasteczka, urodzinowe torty. Jednym słowem kawa na sto sposobów, a czas przygotowania smakołyków od kilku do kilkunastu minut. (opis wydawcy)




"Kawa w filiżance, ciastach i deserach"
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2005
Liczba stron: 96

Kawa pobudza do życia! Obok przepisów z różnych stron świata (cappuccino, gorące espresso, Irish Coffee czy... pikantne przekąski), książka opowiada o historii kawy, tradycji i technikach jej przygotowania. (opis wydawcy)




Kawa przewodnik po światowych markach kawy
Autor: Jon Thorn
Rok wydania: 2008
Wydawnictwo: Wydawnictwo MWK
ISBN: 978-83-61065-19-7
Okładka: broszurowa
Wymiary: 15.5x23

Przewodnik po światowych markach kawy zawiera:
- obszerny katalog producentów z uwzględnieniem kraju pochodzenia kawy,
- szczegółowe i dogłębne omówienia wszystkich rodzajów kawy pochodzącej z różnych stron świata
- jasne instrukcje łączenia różnych rodzajów ziaren kawy,
- porady eksperckie dotyczące degustacji kawy oraz przyrządzania idealnych espresso i cappuccino.





Kawa
Autor: Bangert Elisabeth ; Mahrle Christine
Nr wydania: 1
Rok wydania: 2009
Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
ISBN: 9788374049368

"Królowa używek już od 340 lat gości na światowych stołach! Poznaj najciekawsze przepisy i wykwintne sposoby parzenia kawy. Naucz się przygotowywać mocne, smoliste espresso i rewelacyjną kawę po turecku. Jeśli przepadasz za kawą z rozmaitymi dodatkami, na pewno zainteresują Cię klasyczne i ekstrawaganckie pomysły na kawę po turecku, latte i macchiato. Przekonasz się, że nawet prosta mała czarna ze śmietanką może być ucztą dla zmysłów! Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przyrządzić kawę mrożoną oraz jak wiele dań i wypieków nie smakowałoby tak świetnie bez dodatku kawy."




Ilustrowany leksykon kawy
Autor: Rum Leszek
Liczba stron: 312
Nr wydania: 1
Rok wydania: 2008
Wydawnictwo: Kurpisz

W tej publikacji Czytelnik znajdzie wiele faktów i zdarzeń związanych z wielowiekową historią kawy. Autor przybliża dzieje poznania najważniejszych gatunków, watki o kawę, jej przydatność, związane z nią legendy, sprzeczności i jej rzeczywistą wartość. W minionych epokach napój kawowy stał się natchnieniem poetów i rewolucjonistów, stanowił ?paliwo" dla filozofów i przyczynił się do wyzwolenia kobiet. Jego zalety opiewali poeci i kompozytorzy, o kawę walczyli piraci i szlachetnie urodzeni. Pierwsze ślady wykorzystywania ziaren kawy przez człowieka pochodzą jeszcze z paleolitu, z terenów dzisiejszej Etiopii i Sudanu.




I Ty Możesz Zrobić... Znakomita Kawa
Wytwórnia: MONOLITH VIDEO SP. Z O.O.
Gatunek: Instruktażowy
Data produkcji: 2008
Nośnik: DVD
Dźwiek: lektor polski
Kraj produkcji: USA, Węgry

To nie przypadek, że kawiarnie stają się coraz popularniejszym miejscem na spędzanie wolnego czasu. Jeśli choć raz miałeś okazję spróbować prawdziwej, wspaniałej kawy przyrządzonej w profesjonalnym, wysokiej jakości ekspresie to jej nieporównywalnego smaku nie zapomnisz już nigdy. Teraz możesz ten smak poczuć w zaciszu swojego domu. Nasz film poprowadzi Cię przez wszystkie sekrety przyrządzania kawy od zapoznania z różnymi rodzajami ziaren kawyaż do rozmaitych przepisów na jej przygotowanie. Ludzka pomyślność nie sprowadza się jedynie do pieniędzy. Po stresującym, wyczerpującym i pracowitym dniu każdy znas chce sprawić, by czas odpoczynku naszych przyjaciół , rodziny i nas samych był bardziej urozmaicony i efektywny. Z filmami z naszej kolekcji szybko nauczysz się łatwych i sprytnych sztuczek dzięki którym sprawisz, że Twoje życie będzie przyjemniejsze a Ty poczujesz się spełniony. Ta seria filmów pomoże Ci odkryć te drobne, często ukryte wartości naszego świata. Warto spróbować, bo czasem najmniejsze rzeczy sprawiają nam największą przyjemność.




Kawa czy herbata? Przepisy gwiazd i prezenterów programu
Autor: Magdalena Kuydowicz
Liczba stron: 140
Rok wydania: 2004
Wydawnictwo: Prószyński i s-ka

Popularny program telewizyjny "Kawa czy herbata?", goszczący przed kamerami artystów i osoby, ogólnie mówiąc, że świata kultury, nauki oraz sportu, niejednokrotnie zmusza swych gości do ujawniania "słodkiego grzechu łakomstwa". Telewidzowie naocznie przekonują się, że bohaterowie programu nierzadko przejawiają ogromne talenty kulinarne, przygotowując w trakcie programu swoje popisowe potrawy. W tej niewielkiej książeczce autorka przedstawiła blisko trzydzieści postaci związanych z telewizją oraz zdradziła receotury ich "hitów" kulinarnych.




Kawa chwila spełnienia + CD przy kawowych spotkaniach z piosenką
Autor: Rum Leszek
Liczba stron: 238
Rok wydania: 2008
Wydawnictwo: Kurpisz

Kawa chwila spełnienia jest po prostu poradnikiem jak, jaką i kiedy kawę podawać i co do niej dodawać, przy tym znajdziecie Państwo nieco legend i historii. Książka zawiera wiele przepisów oraz kolorowych ilustracji i zdjęć. Pod każdym przepisem przewidziane jest miejsce na własne notatki.




Powrót do "Wszystko o kawie"

Jeśli stracisz pieniądze firmy, będę wyrozumiały, jeśli stracisz reputację, będę bezwzględny.

Warren Edward Buffett