KAWA W DONICZCE - UPRAWA DOMOWA



W uprawach domowych najczęściej spotykanym gatunkiem kawy jest kawa arabska (Coffea arabica). Wielkość. Od 1 do 1,5 m. Górną wartość roślina uzyskuje po kilkunastu latach. Jeśli nie chcemy mieć za dużego okazu, można go odrobinę przyciąć. Niestety uzyskane w ten sposób sadzonki słabo się ukorzeniają.

Przyrost roczny.
Przeważnie po 2 pary liści na pędzie.

Kwitnienie.
W domowych warunkach kawa zakwita zwykle później niż w szklarni i następuje to po 6-7 latach; najczęściej pod koniec lata. Kwiaty występują równocześnie z owocami. Są białe, z kształtu gwiaździste, pięciopłatkowe, wyrastające w kątach liści po 2-4.

Światło.
Najlepsza jest wystawa wschodnia lub zachodnia, przy czym w przypadku drugiej opcji roślina lubi być tuż za firanką: nie może być wystawiona bezpośrednio na słońce, gdyż o zachodzie jest ono ostrzejsze niż o wschodzie.

Temperatura.
Latem 25 stopni, a nawet do 30, ale tylko przy wysokiej wilgotności powietrza. Zimą znosi spadki temperatury do 15 stopni (oczywiście przy ograniczeniu podlewania), za to wtedy źle znosi wahania temperatury. Reaguje wtedy zrzucaniem liści.

Woda.
Do podlewania należy używać miękkiej wody, lejąc ją od góry doniczki (czyli nie do podstawki). Doniczka nie może stać w wodzie dłużej niż kwadrans. Zapobiegać temu możemy sypiąc do podstawki żwirek, który - zwilżony - będzie podnosił wilgotność powietrza. Liście należy często zraszać, powinny jednak zdążyć wyschnąć przed nocą.

Czyszczenie.
Częste zraszanie zastępuje mycie liści, z którymi należy postępować bardzo ostrożnie, gdyż są dość delikatne. Nie należy stosować nabłyszczacza.

Podłoże.
Ziemia darniowa, kwaśny torf, ziemia liściowa, gruboziarnisty piasek w proporcjach 2:2:2:1. Nie należy zapominać o 2 cm warstwie drenażu na dnie doniczki (keramzyt lub potłuczone gliniane doniczki). Stosując inne mieszanki należy wybierać te o niskim pH (kwaśniejsze).

Nawożenie.
Co 3-4 tygodnie nawozem dla różaneczników (azalii). Można również używać suchego obornika.

Rozmnażanie.
Najczęściej generatywnie - przez nasiona, przy czym muszą być one świeże, ponieważ po dojrzeniu szybko tracą zdolność kiełkowania. Po zerwaniu należy nasiona wyjąć z osnówki i posadzić osobno do mieszanki torfu z piaskiem. Niestety nie jest to łatwe dla amatorów; najlepiej używać do tego celu mnożarki (celem uzyskania wysokiej temperatury podłoża i odpowiedniej wilgotności). Jak siewki odrosną parę centymetrów od ziemi (i będą miały pierwsze listki), należy je przesadzić do oddzielnych doniczek.

Porady.
Jeśli już napaliliście się na zakup tej rośliny i macie ją właśnie przed oczami na stoisku sklepowym, należy szukać okazu o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców i żółknących liści dolnych. Trzeba też zwrócić uwagę na to, by wybrana roślina nie miała przesuszonej ziemi. Ponieważ długowieczność kawy często jest ograniczona przez szkodniki, przy zakupie należy się roślinie dokładnie przyjrzeć, zaglądając nawet pod spód doniczki, by sprawdzić, czy coś tam nie łazi.

Powrót do "Wszystko o kawie"

Młodemu człowiekowi wydaje się, że pieniądze są potrzebne, a stary już to wie na pewno.

Oskar Wilde