Waldemar Hołówka

od 21 roku życia związany jest ściśle
z branżą hotelarsko-gastronomiczną.
Wykształcenie wyższe ekonomiczne
- Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Warszawie - Wydział Turystyki i Rekreacji.


















Karierę gastronomiczną rozpoczął od 1981 roku po ukończeniu Policealnego Studium Gastronomicznego w Tomaszowie Mazowieckim. Rozpoczynał jako kelner /Motel "Polichno" , Motel " Gościniec Piotrkowski"/, następnie barman, kucharz , szef kuchni / ZUSB - Restauracja ESTAKADA, z-ca kier. MEGAWAT, Hotel***"Wodnik" Bełchatów , kontrakty exportowe w Niemczech i w ZSSR. W latach 2001- 2003, z-ca dyrektora w Zamku w Baranowie Sandomierskim, Od 2003 - nadal, Prezes Zarządu Spółki Rivendell - Hotele&Rekreacja w Szczawnie Zdroju.

Waldemar Hołówka to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, w latach 1996 - 2000 Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Ziemia Łódzka , pełniona funkcja - Vice prezes.

Jeden z założycieli aktywnie działających Fundacji- Polisch Prestige Hotel's &Resorts oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności. Rok 2004 rok był owocny w wyróżnienia Dla Waldemara Hołówki, ponieważ został laureatem w konkursie "Po Prostu Najlepszy" w kategorii "Najlepszy Hotel Trzygwiazdkowy". Wyróżniono właśnie Hotel Rivendell i Waldemara Hołówkę, jako najlepszego Menedżera Polskiego Hotelarstwa. W konkursie brano pod uwagę zaangażowanie w pracę, profesjonalizm, przedsiębiorczość i wprowadzane nowatorskie rozwiązania przez menedżerów. Konkurs wyłonił najlepsze, najsprawniej zarządzane i wzorowo służące gościom obiekty. To, że warto udzielać się na niwie zawodowej, i aktywnie działać w środowisku jest dowodem na to, że w przypadku Waldemara Hołówki zostało to zauważone.

W 2004 r został odznaczony brązowym Krzyżem Zasługi nadanym przez Prezydenta RP za "wybitne zasługi na polu krzewienia i popularyzowania Kultury Kulinarnej w Kraju oraz wspierania bezinteresownych działań w niesieniu pomocy na rzecz społecznych środowisk regionalnych". W tym samym roku został on również wyróżniony odznaczeniem resortowym nadawanym przez Ministerstwo Turystyki - "Za Zasługi Dla Turystyki" w uznaniu zasług dla rozwoju turystyki w kraju i za granicą.
W 2006 roku Waldemar Hołówka otrzymał tytuł " Przyjaciela Szkoły Marzeń 2006" w ogólnopolskim projekcie, za wspieranie działań na rzecz wyrównywania szans edukacyjnych i życiowych dzieci i młodzieży z gmin wiejskich.
Statuetkę Wawrzyniec 2006 za promocję i propagowanie polskiej sztuki kulinarnej i profesji polskiego kucharza.
Kuchnia polska, staropolska, myśliwska, dworska to szczególnie bliskie tematy dla Waldemara Hołówki , ponieważ przez jakiś czas był związany poprzez pracę z Baranowem i Krasiczynem. Związki te zachowuje do dzisiaj, ale są to związki bardziej uczuciowe i sentymentalne. Miejsca te swoją magią i historią zawsze będą się kojarzyć z kuchnią szczególnie przez niego preferowaną. Właśnie tam rozpoczął się cykl Festiwali Kuchni Dworskiej czy Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów.
Waldemar Hołówka jest znawcą dobrego jedzenia, jest propagatorem dań wykwintnych, dworskich , kuchni myśliwskiej i staropolskiej swoje wzorce czerpie ze starych wyszukanych przepisów czy z przekazów swoich mistrzów jak Wiesiu Zuzek czy nieżyjący już Tadeusz Matysiak. Nadrzędny cel jaki przyświeca Waldemarowi Hołówce to, kształcenie kadry hotelowo-gastronomicznej oraz propagowanie polskiej kultury i tradycji kulinarnych, rozwój turystyki zwłaszcza w regionie Wałbrzyskim oraz rewitalizacja obiektów zabytkowych .

Hobby Waldemara Hołówki to organizacja ciekawych imprez kulinarnych w całej Polsce a tym samym przekaz wiedzy w zakresie polskiej kultury kulinarnej.

Wolny czas spędza w leśnych obszarach Dolnego Śląska na polowaniach, gdyż jest od wielu lat myśliwym i to jest jego sposób na ucieczkę od codziennego zgiełku .



Jeśli stracisz pieniądze firmy, będę wyrozumiały, jeśli stracisz reputację, będę bezwzględny.

Warren Edward Buffett